UERMEND.NL

Onterechte onrust na foutieve berichtgeving over school in Berg a/d Maas

In Weekblad VIA Stein van 14 september jl. staat het artikel ‘Berg aan de Maas komt in actie nu sluiting basisschool dreigt’. De inhoud van het artikel geeft geen volledige en correcte weergave van de werkelijkheid. Feit is dat er momenteel een haalbaarheidsonderzoek plaatsvindt naar de toekomstige onderwijshuisvesting in Berg a/d Maas en Urmond waarbij een aantal scenario’s aan bod komen. Het onderzoek wordt uitgevoerd door een onafhankelijk bureau en belanghebbenden, zoals medezeggenschapsraden van beide scholen als ook DOP Berg en DOP Urmond, worden hier actief bij betrokken.

Als de resultaten van dit onderzoek bekend zijn, worden deze vervolgens aan de Steinse gemeenteraad ter behandeling aangeboden en vindt er nog een politieke afweging plaats. Op dit moment is er dus nog géén sprake van voorkeur voor een bepaalde ontwikkelrichting, zoals het artikel in VIA Stein doet vermoeden.

Wethouder Natascha Wingelaar (portefeuillehouder Onderwijs): ‘Als moeder van een schoolgaand kind begrijp ik heel goed dat deze kwestie over de basisschool zorgen oproept bij ouders. Daarom hecht ik ook veel waarde aan een zorgvuldig proces en correcte en tijdige informatieverstrekking richting alle betrokkenen. Niemand heeft baat bij onnodige onrust.’

Luister aanstaande zondag (10:00 tot 12:00 uur) naar het interview met wethouder Natascha Wingelaar in het radioprogramma Focus op zondag van de Lokale Omroep Stein.

< terug


Redactie: Uermend.nl 2017-09-15 10:00:00

Bron: emailredactie Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.


sport
.


Nierstichting

< terug


Redactie: Uermend.nl 2017-09-15 09:00:09

Bron: emailredactie Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.


sport
.


KNUTSELCLUB DE KELDER VRAAGT VRIJWILLIGERS

Creatieve handjes gevraagd om mee te helpen bij De Knutselclub De Kelder en/of activiteitenmiddag voor de kleuters.
Vind je het leuk en heb je enkele uurtjes tijd, om samen met de kinderen te knutselen en spelletjes te spelen, laat het ons dan weten.
Wij van De Kelder vinden het hartstikke leuk om te doen en het geeft enorm veel voldoening dat de kinderen zoveel plezier hebben.
De Knutselclub is elke donderdag van 18.30 tot 20.00u en
1 x per is er de activiteitenmiddag voor de kleuters op woensdag van 14.00u tot 16.00u.
Voor info, mail even naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

12716042 1071386059589860 972892702267319536 o

< terug


Redactie: Uermend.nl 2017-09-11 20:16:09

Bron: emailredactie Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.


 

sport

sport
.


Open Monumentendag

Een gevarieerd programma voor jong en oud

De gemeente Stein bestaat uit vijf dorpskernen met ieder een eigen gezicht. Dat maakt een bezoekje erg interessant. Tijdens de Open Monumentendag kunt u de vele parels in deze gemeente aan de (grens)maas gratis bezoeken. Maar ook wanneer u gewoon lekker wilt fietsen of fotograferen is de tocht die we voor u hebben uitgestippeld ideaal. Bij de monumenten kunt u dan afstappen om uit te rusten en te genieten van een versnapering.

De (fiets)tocht start bij de Terpkerk aan de Grote Straat 26 in Urmond. De route is daar verkrijgbaar.

De gemeente Stein heeft een aantal monumenten binnen haar gemeentegrenzen en twee beschermde dorpsgezichten; Oud Urmond en Oud Elsloo. Te veel voor één Open Monumentendag. Mede om deze reden zijn diverse monumenten niet alleen zaterdag 9 september, maar ook op zondag 10 september open. Let daarom op de verschillen in de openstelling van de monumenten!

Mede namens de ondernemers die inhaken op de Open Monumentendag en alle vrijwilligers die deze dag mogelijk maken, wenst het gemeentebestuur van Stein u een leuke, creatieve, sportieve en informatieve dag toe.

Marion Leurs-Mordang

Burgemeester Stein

Programma:

1. Terpkerk Grote Straat 26, Urmond zat.+ zon 10.00-17.00
2. Woonhuis Grote Straat 20, Urmond zat. 10.00-17.00 uur
3. Woonhuis Brugstraat 4, Urmond zat. 10.00-17.00 uur
4. Trapopgang nabij Kloosterstraat 2-4, Urmond openbare weg
5. Protestantse kerk Grote Straat 65/67, Urmond zat. + zon 10.00-17.00 uur
6. Standerdmolen Sjirperspad 1, Urmond zon. 10.00-17.00 uur
7. Bokkenrijderskapel Molenweg-zuid, Urmond zat. 10.00-17.00 uur
8. Veertrap Maasband en Bomenmonument Grensmaas openbaar gebied
9. Kruis aan gevel Meerser Eindstraat 1, Meers-Stein langs openbare weg
10. St. Martinuskerk, alleen 10 sept. open zon. 10.00-17.00 uur
Wilhelminaplein 1, Stein
11. Kruis aan gevel Kruisstraat 99, Stein langs openbare weg
12. Neolithisch graf in het Archeologiemuseum zat. + zon. 12.00-17.00 uur
Hoppenkampstraat 14a, Stein
13. Kapel ‘Maria in nood’ Kapelbergweg 14, Stein zat. + zon. 10.00-17.00 uur
14. Ruïne (bij kasteel Stein) nabij Ondergenhousweg, Stein zat. + zon. 12.00-17.00 uur
15. Kapel op driesprong Den Hoekstraat openbare weg

16. Wallen van Stein middeleeuwse weg met heg rond Stein

17. Wallen van Stein

18. Grafkapel nabij de kerk Op de Berg 9, Elsloo

19. St. Augustinuskerk, alleen 10 sept. open Op de Berg 9, Elsloo
20. Oude resten van voormalig kasteel zichtbaar bij laag water in de rivier de Maas Elsloo
21. Historische buitenplaats Kasteel Elsloo Maasberg 1-2, Elsloo
Met Slakmolen in het kasteel

En de nabij gelegen heemtuin van IVN

22. Winanduskapel Op de Dries 1, Elsloo

23. Ijsboerderij de “Laathof” Op de Dries 2-4, Elsloo

24. Poortomlijsting eertijds deeluitmakend van de ‘Laathof’ Daalstraat 3, Elsloo
25. Kapel in Beschermd Dorpsgezicht Oud Elsloo

26. Streekmuseum de Schippersbeurs, alleen 10 sept. open Op de Berg 5-6, Elsloo

(noordelijk) wijk Kerensheide

(zuidelijk) wijk Nieuwdorp

zat. + zon 10.00-17.00 uur

zon. 13.30-16.00 uur

vanaf 16.00 uur orgelconcert

openbaar gebied

openbaar wandelpark

zat. 10.00 uur tot 17.00 uur

zat. 12.00-17.00 / zon 12.00-17.00 zat. + zon. 10.00-17.00 uur

zat. 13.00-19.00 / zon. 11.00-19.00 openbare weg

openbare weg

zat. 11.00-18.00 uur.

Urmond

Terpkerk

De Terpkerk is een geliefde expositieruimte waar kunstenaars hun werken tentoonstellen. U kunt hier op zaterdag en zondag een expositie bezoeken van keramische beelden van de hand van Dhr. H. te Wierik uit Herten. De Terpkerk kent een rijke historie en is in drie tijdsperioden gebouwd.

Beschermd dorpsgezicht Oud Urmond

In Oud Urmond kunt u op zaterdag nog meer monumenten bezoeken in een van de twee beschermde stads- en dorpsgezichten die Stein rijk is. De Protestantse kerk is trouwlocatie in onze gemeente. En verder meerdere prachtige woonhuizen. De monumentale trapopgang, ook wel het Trappenstraatje genoemd, dient als de voetverbinding tussen de Grote Straat en de ”benedenstad”.
De Protestantse kerk aan de Grote Straat (nr. 67) in Urmond maakt samen met de voormalige pastorie (nr. 65) en de voormalige Protestantse kosterie/school (nr. 63) deel uit van een ‘Hofkirchecomplex’, zoals dat in de 17e-18e eeuw in het hertogdom Gülik voor Hervormde kerkcomplexen gebruikelijk was. Urmond behoorde tot het einde van de 18e eeuw (begin van de Franse tijd) tot dat hertogdom. Voor zover bekend, is er verder in Nederland nergens zo’n Güliks Hofkirchecomplex bewaard gebleven (wel in Duitsland).

De kerk is in 1685 gebouwd na het Gülikse ‘Religionsvergleich’ (godsdienstvrede) van 1672/1683, waarmee een eind kwam aan meer dan 100 jaar strijd voor de vrijheid van godsdienst in het hertogdom. Een van de bepalingen van het Religionsvergleich was de toestemming om in een aantal Gülikse steden, waaronder Urmond, een Protestantse kerk te bouwen onder de voorwaarde dat deze niet direct aan de straat zou grenzen. Men bouwde daarom in die steden aan de straat een pastorie

en een kosterie/school en daarachter de kerk. In de meeste plaatsen was het kerkgebouw daardoor onzichtbaar vanaf de straat, maar in Urmond is de kerk gebouwd op het hoger gelegen terras en daardoor goed zichtbaar. Het kerkgebouw is van een typisch Hervormd-protestantse eenvoud. De voormalige pastorie is uit 1701, maar ingrijpend verbouwd in 1827. Zij rust op middeleeuwse fundamenten en kelder.

Standerdmolen

De molen van Urmond is van het type standaardmolen (start bouw Franse tijd) en is enkele keren flink door de gemeente Stein opgeknapt. Het is één van de zes beschermde standaardmolens in Limburg. Het molenwieklichaam is in zijn geheel draaibaar opgesteld op een vaststaand voetstuk; de standaard. Hierdoor is het mogelijk de molenwieken zodanig op te stellen dat ze zijn gericht op de windrichting. Een vrijwillig molenaar heet u welkom aan het adres Sjirperspad.

De Maria- of Bokkenrijderskapel

De paters Dominicanen hebben in vroeger eeuwen in alle parochies in de omgeving van Sittard de broederschap van de rozenkrans gebracht waarvan een zegenrijke invloed is uitgegaan. Onder de plaatsen die daardoor beïnvloed zijn mag men op de eerste plaats wel Urmond rekenen, destijds als Maashaven een belangrijke stad, die na Sittard in het Güliksch gebied van ons tegenwoordige Limburg wel de voornaamste was (het huidige Land van Swentibold). U vindt de devotiekapel aan de Molenweg-zuid.

Meers

Een gevelkruis aan de Meerser Eindstraat 1, dat vanaf de openbare weg zichtbaar is.

En wanneer het geen probleem voor u is om af te wijken van de (fiets-)route, dan is het zeker de moeite waard om de volgende moeilijker bereikbare, en weliswaar geen monumentale, bezienswaardigheden te ontdekken.

- Het Bomenmonument in het Grensmaasgebied;

- De in 2015 vrijgemaakte oude veertrap in de Maasband.

Stein

In de gerestaureerde St. Martinuskerk kunt u alleen op zondag terecht. Dan is er rond het kerkgebouw een Braderie.

Kasteelruïne en archeologiemuseum

Bij de kasteelruïne in Stein kunt u wandelen in het omringende kasteelpark. Tevens kunt u er evenals in het Archeologiemuseum aan de Hoppenkampstraat in Stein in het verre verleden snuffelen. Het museum is onlangs grondig verbouwd en uitgebreid. Gidsen van de Archeologiestichting ontvangen op beide plaatsen jong en oud om rond te leiden.

Elsloo

Op de Berg

Elsloo is een van de best bewaarde Maasdorpen van Limburg. Mooie monumenten die in het beschermd stads- en dorpsgezicht van Elsloo liggen, zijn opengesteld.

Een bezoekje op zaterdag aan de Slakmolen -en korenmolen- in kasteel Elsloo is indrukwekkend. Er zijn vrijwillig molenaars aanwezig om u te laten zien hoe onze voorouders graan maalden. U kunt wandelen in de monumentale, parkachtige omgeving rond kasteel Elsloo en dit combineren met een bezoek aan de heemtuin van I.V.N (botanische tuin).

Muziekliefhebber? Er is op zondag 10 september om 16.00 uur een orgelconcert in de St.

Augustinuskerk, een barokkerk met fraaie beeldengroep (alleen op zondag v.a. 13.30 uur open).

In de naastgelegen graftombe van de grafelijke familie de Geloes kunt u op zaterdag 10 september de familiewapens (muurschilderingen) bewonderen.

Streekmuseum in Maaslandse stijl

Het streekmuseum de Schippersbeurs in Elsloo is gebouwd door schipper en reder Jan Conincx in 1620. Het hoofdgebouw in Maaslandse stijl is uit het begin van de 17de eeuw. Het museum is gelegen in het alom bekende en beschermde dorpsgezicht van Oud Elsloo. De collecties van het museum zijn hier ondergebracht sinds 1960. U maakt als het ware een reis door de tijd, van de prehistorie via schipper Jan Conincx tot aan de huidige tijd in de gemeente Stein.

Het museum is alleen op zondag open van 11:00 tot 17:00 uur (gratis), Op de Berg 4-6 (www.streekmuseumelsloo.nl).

In Catsop zijn de Winanduskapel, de monumentale ijsboerderij en een poortomlijsting te bezichtigen.

Kijkt u ook eens op www.openmonumentendag.nl.

< terug


Redactie: Uermend.nl 2017-09-08 17:00:09

Bron: emailredactie Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.


sport
.


GELUIDSOVERLAST VLIEGTUIGEN

geluidsoverlastDe laatste dagen ondervinden de bewoners aan d Maaskant nogal wat overlast van straaljagers. En dit gedurende dag en nacht.
Klachten hieromtrent kan men doorgeven aan Defensie via nummer: 0800-0226033

Hoe meer klachten ingediend, des te sneller houdt de overlast op.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

< terug


Redactie: Uermend.nl 2017-09-07 20:09:09

Bron: emailredactie Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.


sport

sport
.